Aralarından seçim yapabileceğiniz çok sayıda iyi kamera olduğundan Vlog için doğru kamerayı seçmek zor bir iştir. Bununla birlikte, insanların “Vlog için en iyi kameralar hangileridir?” diye sorduğunu duymak şaşırtıcı değildir. Vlog çekimlerinde her açınızı mükemmel yakalayan modellerin yanı sıra yüksek çözünürlük, uzun ömürlü batarya, ergonomik tasarım ve birçok çekim moduna sahip kameraları tercih etmeniz, kaliteli ve daha izlenebilir vloglar çekmenize yardımcı olabilir. Bu sebeple kameraların parçaları ve modellerini tanımak işinizi kolaylaştırabilir. Vlog kamera rehberimizde aynasız kameralardan cep boyutunda gimbal kameralara kadar ekipmanlar hakkında bilmeniz gereken tüm detayları inceledik. Gelin vlog kameralarına ve kullanım ipuçlarına birlikte göz atalım!
Vlog için En İyi Kameralar
Vlog için en iyi kameralar, yeni bir içerik oluşturma stili göz önünde bulundurularak tasarlanmıştır. Modeller, çok çeşitli nesneleri farklı koşullarda hızlı ve basit bir şekilde yakalaması gereken yaratıcı kişiler içindir. Çoğu insan vlog’u taşınabilir, video odaklı aynasız kameralarla ilişkilendirir, ancak insanların oluşturmak istediği video içeriği ve stilleri birbirinden farklı olduğu için ideal kamera çeşidi kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir.
DSLR kameralar, YouTube için en yaygın seçimlerden biridir. Kompakt oldukları ve lens seçenekleri olduğu için ev kayıtlarında, sokak veya seyahat çekimlerinde idealdir. Ancak elinizde ve gimbal ile taşınmaları biraz zahmetlidir. Uzun süren çekimlerde hafif modellere yönelebilir ya da iki elle taşınan gimbal modellerini tercih edebilirsiniz.
Gerçekten uzun süre vlog çekmek istiyorsanız aynasız kameralar sizin için en iyisi olabilir. Lensi yükseltebilmeniz ve kameranızı yıllar içinde geliştirmeye devam edebilmeniz, bu kameraları oldukça uzun bir süre kullanabileceğiniz anlama gelir. Kompakt ve hafif olmaları da kullanım alanınızı artırabilir.
Kendiliğinden gimbal’a sahip aksiyon kameraları da vlog çekimleri için mükemmeldir. Hareket eden nesneleri çekebilmek için özel tasarlanan bu kameralar, size ve gelişen olaylara odaklanabilir ve her anı kaydedebilmek için sabit kalabilir. Örneğin DJI Osmo Pocket 2 Creator Combo Gimbal hem çekim özellikleri hem de sabit kalmasını sağlayan dahili gimbal özelliği ile iyi bir seçenektir.
Vlog Kamerası Seçerken Dikkat Etmeniz Gereken 8 Özellik
Genellikle maceracı yapılarıyla öne çıkan heyecan arayan kişilerden seyahat tutkunlarına ve daha geleneksel film yapımcılarına kadar birçok vlogger vardır. Farklı konularda çekim yapmak için de bir ya da birden fazla kamera ve farklı ekipmanlar gerekebilir. Ancak konu ne olursa olsun vlog çekmek için en iyi kameralarda bulunması gereken temel özellikler şöyle sıralanabilir:
Yüz Tanıma ile Odak Önceliği
Kameranın önünde vlog çekerken sürekli otomatik odaklama sorunu olması, kameranın odağını sizden uzaklaştırıp arka planda çok daha az önemli olan bir şeye kaydırabilir. Arka planınızda birçok insan olduğunda bazı kameraların kafası karışabilir ve arkanızdaki yabancılara odaklanabilir. Bu sorunu çözmek için bazı kameralar, çekim alanındaki diğer yüzleri yok sayıp odaklarına öncelik verebilmeleri için yüzünüzün görüntülerini kaydetmenize izin verir.
Harici mikrofon bağlantı noktası
Profesyonel görünümlü videolar oluşturmaya gelince, kaliteli sese ihtiyacınız olur. Kamera içi mikrofonlar iyidir, ancak ses kaydetmeyi planlıyorsanız harici bir mikrofon kullanmak isteyebilirsiniz, bu nedenle mikrofon girişli bir vlog kamerası seçmek farklı videolar çekerken hazırlıklı olmanızı sağlar.
Öne dönebilen LCD ekran
YouTube kamerası ile konuşurken kendinizi kaydetmek istiyorsanız tam eklemli bir ekran gereklidir. İlgili her türlü varsayımı ortadan kaldırır ve çekim için kadrajın tam olarak doğru olmasını sağlar. Çoğu zaman sadece eğilen bir ekrana sahip olmaktan kurtulabilirsiniz, ancak vlog, öne bakan bir ekranın zorunlu olduğu tek fotoğrafçılık ve videografi alanıdır.
Etkili izleme özelliğine sahip AF sistemi
Uzaktayken kendinizi kaydetmeyi planlıyorsanız, duyarlı AF izleme özelliğine sahip bir kameraya ihtiyacınız olabilir. Çekim sırasında odak noktasını değiştiremezsiniz, bu sebeple odağın her zaman sizin üzerinizde olması için göz ya da yüz AF’sini kullanmanız gerekebilir. Bu, faz algılamalı AF’ye sahip kameraların özellikle iyi olduğu, çünkü avlanma ve kayma eğilimi olan kontrast algılamalı kameraların aksine hareketli görüntülerle çok daha tutarlı oldukları zamandır.
4K video
4K özelliği olmayan bir kamera kullanmanız mümkün, ancak gelecekte de hızla gelişen teknolojiye uyum sağlamak adına yüksek çözünürlüklü bir kameraya sahip olabilirsiniz. 4K çekim yapsanız bile zamandan tasarruf etmek için videolarınızı 1080p olarak da yükleyebilirsiniz. 4K’ya kırpabilir, videonuzu yeniden çerçeveleyebilir ve yine de 1080p’de çıktı alabilirsiniz, böylece 4K’ya hazır bir YouTuber kamerası elde etmek seçeneklerinizi artırabilir.
Fotoğraf kalitesi
Bir vlogger’sanız, muhtemelen bir Instagram hesabınız vardır ve videonun yanı sıra fotoğraf da çekmek isteyebilirsiniz. Her iki işi de eşit derecede iyi yapabilen bir kamera bulduğunuzda iki kamera taşımak zorunda kalmazsınız. Elbette, en iyi kameralı telefonlardan bazıları içerik oluşturmak için uygundur, ancak hiçbir zaman gerçek bir kamera kadar kaliteli ve işlevsel değildir.
Ağırlık
Bir DSLR fotoğraf makinesiyle elde vlog çekmeyi planlıyorsanız düşünmeniz gereken başka bir şey de ağırlıktır. Pek çok insan, uzun bir süre boyunca geniş açılı zoom lensli ve shotgun mikrofonlu bir DSLR fotoğraf makinesini destekleyen bir tripodu sabit bir şekilde tutamaz. Bu sebeple uzun süre elinizde tutacağınız kameranın ve tripodun ağırlığı oldukça önemlidir. Youtube ve yayıncı ürünleri arasında yer alan hafif DSLR fotoğraf makinelerini inceleyebilir veya mevcut kameranıza göre hafif bir tripoda sahip olarak işe başlayabilirsiniz.
Pil Ömrü
Günlük vlogger’ların yaptığı gibi tüm gün boyunca vlog çekmek için kameranızı yoğun şekilde kullanıyorsanız pil ömrü iyi olan bir vlog kamerası aramanız gerekir. Evet, her zaman daha fazla pil satın alabilir ve kullandığınız pil bittiğinde bunları hazır bulundurabilirsiniz. Ancak, özellikle bu piller yüksek fiyatlarda olabileceği için çok fazla harcama yapmak zorunda kalabilirsiniz.
Vlog için En İyi Kamera Ekipmanları
Kameralar tek başlarına da oldukça başarılı çekimler yapabilse de iyi ve doğru ekipmanlarla çok daha verimli çekimler yapmanızı sağlar. Bu sebeple ilk vloğunuzda dahi profesyonel çekimler yapmanız için temel ekipmanları sizin için bir araya getirdik:
Stabilizasyon: Kameranızı çoğunlukla bir tripod üzerinde ya da gimbal stabilizasyonu ile kullanmayı planlıyorsanız sarsıntı ve titreşimler önemli değildir. Ancak, elde video çekmek için kameranızı kullanmak istiyorsanız sabitleme yapmanız daha yumuşak çekimler elde etmenize yardımcı olur.
Tripod: Yalnızca statik çekimler yapıyorsanız herhangi bir tripod yeterlidir, ancak hareketi tüm detaylarıyla görüntülemek istiyorsanız, akıcı video kafasına sahip bir tripod çok daha iyi olacaktır.
Ses: Yüksek kaliteli ses kaydetmeniz gerekiyorsa harici bir mikrofon edinmeniz gerekir. Kamera içi mikrofonlar genellikle en iyi ses kalitesine sahip değildir ve rüzgarı önleme özellikleri bulunmaz. Thronmax One Pro Kit M2P 96 kHz 24 Bit profesyonel mikrofon gibi mikrofonlar ile dışarıdan gelen sesleri minimuma indirerek pürüzsüz ve net kaydedebilirsiniz.
Harici kaydedici: Çoğu kameranın bir kayıt limiti vardır, bu nedenle 30 dakikadan fazla çekim yapmaya çalışırsanız kayıt durur. Harici kaydediciler, yalnızca ne kaydettiğinizi görmeniz için daha büyük bir ekran sağlamakla kalmaz, daha fazla depolama alanı sunar ve daha yüksek kalitede video çekmenizi sağlar.
Comments